Nyolc ügyes lakberendezési trükk, melyet minden kislakásosnak ismernie kell

Inspiráció | Utoljára szerkesztve: 2018. 07. 08.

Nagy ötletek kis helyekre!

Sokan azt gondoljuk, hogy egy kislakásnál megáll a lakberendezési fantázia a méretből kifolyólag. Azonban ennek egyáltalán nem kell így lennie – elég pár egyszerű trükköt bevetni, hogy kihozd egy apró lakásból a maximumot!

1: Galéria

Budapesti ingatlankezelőként gyakran belefutottunk abba, mennyire más léptékkel épültek régen a belvárosi, polgári lakások: a legtöbb elég szerencsétlen elosztással és kihasználhatatlannak tűnő belmagassággal. Azonban csak annak tűnik ez a belmagasság: egy esztétikus, szép galériarésszel extra helyet nyerhetsz a mondhatni feleslegesen magas lakásban. Arra mindig ügyelni kell, hogy ne sötétítse és vegyen el a térből (nagyon nyomasztó és igénytelen tud lenni) – de ha ezekre figyelsz, akkor nagyon hangulatos és praktikus hálókuckót vagy tárolóhelyet hozhatsz létre egy csinos galériával.

2: Láthatatlan tárolók

A kislakások legnagyobb rákfenéje a tárolóhelyek hiánya. Hogy ne ússzon el a lakásod a mütyűrök, nem túl esztétikus háztartási eszközök és sosem használt, de nem kidobásra ítélt dolgok árjával, invesztálj láthatatlan tárolóegységekbe, azaz beépített szekrényekbe. Borzasztóan zsúfolttá és rendetlenné válik egy tér, ha elől vannak a tíz évvel ezelőtti irataid meg a porszívód; a lakásod specifikus méreteihez igazított szekrényekben mindezek elrejthetők. Tipp: ha belefér a keretbe, próbálj itt-ott tükrös ajtajú szekrényeket betenni, mert vizuálisan növeli a teret.

3: Ágyő, válaszfalak

Leválasztott zugkonyhád van? Esetleg miniatűr félszobád? Sokkal elegánsabb és jobb térérzetű megoldás, ha nagyvonalúan egybenyitod a helyiségeket (persze a racionalitás határain belül és úgy, hogy nem tartófalakat bontasz ki). Ha amúgy is egy személyre szabott a lakás, miért osztanád öt miniatűr részre ahelyett, hogy nagyobb, ízlésesebb tereket alkotsz? A válaszfalat pedig meg lehet oldani válaszfal nélkül is, úgymond utalásképpen egy-egy elegáns elemmel vagy akár csak különböző színnel/csempével jelölni, hogy ez már egy másik szoba.

4: Alakítható terek

Legyen az bérbeadás, vagy saját ottélés, hosszú távon nagyon hasznos, ha az ember befektet pár ügyes és okos belsőépítészeti megoldásba. Ilyenek például a multifunkciós, alakítható bútorok; nappal munkaállomás, este vacsoraasztal is lehet egy állítható méretű és magasságú asztalból, összecsukható székekkel nagyobb társaságot is lehet fogadni, de egyébként keskeny helyen tárolhatók, vagy épp egy felhajtható ágy is ilyen jó barát lehet.

5+6: Világosság & térérzet

Sok kislakásnak nem is a mérete a baj, hanem a szűkös térérzet. Ez legtöbbször a sok elöl hagyott dolog a régi szocialista szekrények vagy a nem túl előnyös tájolás miatti sötétség következménye. A tanácsunk? Világosíts mindent, amit tudsz! Fehér beépített szekrény, fehér falak, krémszínű domináns bútorok vagy épp szőnyeg és nem halvány, félhomályos fényt adó lámpák. Plusz nagyon hasznos, ha megszabadulsz az esetlegesen nagyszülőktől ottmaradt, régi, hatalmas faszekrényektől / vitrinektől, melyek annyira telítik vizuálisan a teret, hogy negyedakkorának tűnik tőle a lakásod.

7: Kreativitás

A praktikus dolgok után légy kreatív! Tegyél ízléses képeket a falakra, rakj ki egy-egy vicces szobrot, tárgyi emléket vagy legyen egy kis falfelület mondjuk dzsungelmintás tapétával megoldva – ne légy szégyenlős se színekben, se formákban, ami a dekorációt illeti. Persze a mennyiséggel vigyázz, ne válj bazárrá – de a sematikus térben borzasztóan jól mutat pár rendhagyó és nagyvonalú dekorációs elem.

8: Modernizálás és flóra

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire sokat számít a bútorozás és gépesítés egy lakás térérzeténél. Mikor hosszú távú lakáskiadásra rendezünk be egy ingatlant, legyen az akármekkora, mindig arra ügyelünk, hogy a legmodernebb, legfiatalosabb bútorozást, tapétázást válasszuk, valamint a legmodernebb gépeket. Egyes részletekben nagyon jól mutat az antik vagy a retró, viszont az általános lakásképben jó, ha a modern dominál. Plusz egy extra tipp: pár mutatós növényt is elbír még a lakás és lehel egy kis életet a terekbe.

HA tetszik magazinunk, akkor lájkolj minket és oszd meg másokkal is:

Úgyhogy hajrá kislakásosok, elő a kreatív energiákkal!

Ez az ukrán lakás olyan, mintha egy 5 csillagos hotel lenne »